Tuesday, 3 October 2017

TIPS PEMAKANAN BAGI IBU GDM

Assalamualaikum wbt

Okeh, untuk entry kali ni, aku nak share pasal pemakanan. Haaa jangan tak tau, dulu aku bercita-cita nak jadi pakar diet. Dah ambik pilihan pertama dah kat UPU dulu, kos dietetiks. Tapi takdir Allah itu lebih baik.. Dia bagi aku ambik kos lain..huhu

(amboi panjangnya intro.)

Masa aku pregnant hari tu, aku sangkut GDM. Dalam bahasa mudahnya kencing manis la. Lepas minum air gula buat kali kedua, kantoi.. patut dikira sebagai GDM kalau bacaan gula tu 7.7.. dan bacaan gula aku 7.8 (kambeng betoi..)


Bila dah sangkut GDM ni, kita kena jalani prosedur BSP. Haa..bagi korang2 yang xtau apa itu BSP, meh ceq nak habaq..


Bila nurse kata, “ok Leha, esok kita buat bsp na”.. means korang kena p ke klinik pada hari esok tu selama 4 kali. Setiap kali p, kena ambil darah. Depa nak tengok bacaan gula dalam darah korang la..

Dan..

Setiap kali p klinik, korang kena puasa selama 2 jam.



Contoh, kena p klinik jam :
8.00 pagi : yang ni slalu aku puasa dari malam. Lepas jam 10 malam, x makan apa dah
12.30 tgh hari : start 10.30 pagi, kena puasa
4.30 petang: puasa dari 2.30 ptg
8.30 malam: puasa dari 6.30 ptg
(ni contoh je tau..jam berapa korang kena p klinik tu nanti nurse akan bagitau)



Yang penting, 2 jam sebelum diambil darah, kena la puasa. Puasa di sini bukanlah bermaksud puasa macam bulan ramadhan na.. puasa utk bsp ni, korang tak dibenarkan makan apa2.. minum air kosong je boleh.


Kalau nak result cantik, hari tu korang elakkan la makan makanan yang banyak gula/karbohidrat.. air pun tak payah la minum air manis.. (untuk hari tu je..lepas ambik darah yang kali ke4 tu, bedal la teh ais puas2 pun..aku tak halang..haha)


Aku ni GDM on diet ja..means kena jaga makan ja..(tu pun aku haram tak jaga makan pun..huhu bila pregnant ni keinginan makan tu membuak2..)


Ada orang lagi kesian, GDM sampai kena cucuk insulin. Haaa yang ni aku xtau nak cerita banyak sebab aku pun xda pengalaman. Nauzubillah..


Memandangkan aku sangkut GDM yang begitu kambing ini, maka aku kena la bertemu dengan Pegawai Pemakanan kat Klinik Kesihatan..kehkehkeh (ok, tak lawak pun.)


Dan beliau pun berkongsi la tips..cara pemakanan bagi pengidap kencing manis. Tapi yang xda penyakit ni pun boleh jugak nak amal..


Ni pesanan Pegawai Pemakanan tu:

1.     Setiap hari, makan ikut time.
Contoh, setiap hari sarapan pukul 8 pg, lunch pukul 12tghri, dinner pukul 6.30ptg.. setiap hari k.


2.    Makan selepas 4 jam.
Jangan makan apa2 sehinggalah 4 jam selepas korang makan.

Contohnya, korang dah sarapan jam 8 pagi. So tunggu la pukul 12 tengah hari pulak baru makan. Bagi masa kat perut untuk hadam dulu sarapan k..

Bagi mereka yang mengidap penyakit gastrik pulak, mana boleh biar perut kosong lama2 kan..nanti masuk angin.

So buat yang ada gastrik, tak payah la tunggu sampai 4 jam. Kesian perut tu.. korang boleh makan selepas 2 atau 3 jam, tapi setiap kali makan, kurangkan kuantiti kepada separuh sahaja. Means makan secara kerap, tapi dalam kuantiti yang sedikit.


3.    Makan sebelum jam 8 malam.
Hehe tips ni ramai dah yang tau dan dah buat kan...
Pesanan orang tu, kalau kita lapar sangat2 waktu malam (terutamanya buat ibu2 mengandung..huhu), boleh je makan lepas 8 malam. Dengan syarat, pilih makanan yang tak bergula dan bukan makanan karbohidrat.



4.    Bagi yang mengikuti prosedur BSP macam yang aku cerita kat atas, untuk dapat result yang cantik, makan selewat-lewatnya setengah jam selepas ambik darah.
Dan puasa pulak lebih kurang 2.5 jam (2 jam 30 minit) sebelum ambil darah yang next tu. (walaupun sepatutnya kena puasa 2 jam sebelum..pegawai pemakanan tu suggest kita puasa extra 30 minit awal)

Contoh korang kena check darah jam 12.30 tghri dan 4.30 petang.
Balik je dari klinik, terus makan. Kalau tak sempat pun, paling lewat jam 1 tghri terus makan k. Ni pesanan orang tu.

Lepas tu, start pukul 2, dah kena mula puasa. Ada paham..?


Okeh, ni je la yang aku nak kongsi dengan korang. Yang mana pesanan baik2 tu boleh lah nak ikut..yang mana aku merapu tu toksah la korang ikut pulak..haipppp


Bagi yang mengandung dan kantoi GDM ni, aku bagitau siap2.. korang tak dibenarkan bersalin lepas due date k. Dorang akan paksa jugak korang bersalin selewat-lewatnya masa due date. Haaa nanti aku cerita panjang bab tu..hadeh so doa2 la korang tak kantoi macam aku..kahkahkah


p/s: jangan tanya aku ikut ke tak 4 tips kat atas tu..lalala


UniMeOw : diam itu dapat mengelak dari pelbagai masalah.


#pemakananGDM


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...