Sunday, 3 April 2011

Wahai lecturer,,fahamilah kami..

Antara larangan atau amaran keras yang lect selalu bagi kat student dia masa dalam kelas adalah “xpayah salin la, nanti saya bagi slide ni”.

Larangan yang paling aku benci.
 
Sebab akulah salah satu makhluk yang memang suka menulis. Kalau boleh setiap perkataan yang terkeluar dari mulut lect tu aku nak salin.

Aku faham perasaan lect tu, dia xnak student salin masa dia tengah cakap sebab dia rasa stud x dengar pe dia cakap. Dia rasa stud xbagi perhatian kat dia, macam dia cakap sorang2 je dalam kelas tu.

Tapi..

Aku ni, cara aku belajar jenis visual n kinestetik. Aku sorang yang suka tengok warna-warni, ala2 buku citer kanak2 tu..hehe aku suka buat mind map, baru ingat. 

Kinestetik lak, aku kena buat. Buat la apa2 pun, lukis ke, tulis ke, buat gaya ke, buat 
tarian ke, gerak2 badan ke. Baru aku ingat.

So dalam kelas aku kena jugak menulis. Kalau x aku mengantuk. Bagi aku, better menulis daripada mengelamun. Lagipun, bila aku menulis, tu la tandanya aku bagi perhatian n minat.

Series, kalau nak exam aku sanggup tulis balik apa yang aku dah baca. Coz dengan cara tu aku lebih mudah ingat.
Adakah lect nak aku jadi macam nie dalam klas..?

or macam nie?? huuuuu...


Apa yang lect x tau, aku bukan tulis pe yang ada dalam slide. Slide tu aku tengok sebab nak tau lect tengah cakap pasal pe je. Aku mbik tajuk, n aku tulis pe yang lect cakap. Bukan salin setiap huruf kat slide tu. 

Kadang2 bila lect larang kami menulis, nak jer aku tunjuk kat lect pe yang aku dah tulis.
“Cuba tengok pe yang saya tulis ni, ada sama macam slide ke?”

Tapi setakat ni x berani la pulak aku.haha..

Kalau aku jadi lect (amin..), aku rasa xperlu kot aku nak tentukan cara belajar stud aku macam mana. Dia nak salin ke, xnak ke, nak tido ke, nak makan ke, (kecuali bising n kacau orang lain nak focus) sukati dia la. Masing2 dah besar kan.. alamak,,terperasan jadi lect la pulak..hak3..

Tulip Manja: Bila kena tegur “xpayah salin”, terasa diri ini seperti diperbudaktadikakan (waa,,,word baru,, boleh masuk kamus dewan!haha..)

3 comments:

bact said...

ada plak macam tu..
lect gua tak pernah plak marah gua pasal nak salin..
kalo tak salin ada la gua kena marah

Zamri said...

kesian ko..lect aku siap sound dlm kelas klu xpegang pen ngn calculator..die ckp "dh smpi mne terbang?"..hahaha..

UniMeOw said...

taw xpe...pelik kan3x..?

tp bukan sorg lect ak mcm 2...ramai kowt...huuuuu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...