Monday, 30 May 2011

Teori cerpen/novel Melayu

Family aku memang suka membaca. Wah,,,skemanya intro..haha
Siyes, kami memang suka membaca. Tapi bahan bacaan kami ofcos la mende2 yang xperlukan kami pikir banyak2.
Membaca amalan mulia,...hehe

Kami suka baca novel,,,,siri Harry Potter 1-7 sumer ada kat umah!

kami suka baca cerpen.. banyak giler buku antologi cerpen kat umah, termasuk la buku2 sastera zaman mama sekolah dulu..haha

kami suka baca komik…dulu kami sumer (kecuali abah mama) gila ngan komik Dragon Ball..aku xlayan sangat citer DB kat tv..aku lebih enjoy baca komik..

kami suka baca paper…errr,,,abah la,,n kakak. Aku baca bahagian hiburan je..haha ruangan sukan aku x sentuh langsung! :p

n yang paling penting, aku xsuka baca buku ilmiah!boringgggg....
hehe kucing ni lagi rajin dpd aku..

conclusionnye, aku n adik beradik memang suka sangat membaca, especially citer fiksyen..hehe

Sepanjang menceburkan diri dalam bidang bacaan nie, aku macam dah boleh agak pattern citer Melayu. Especially novel/cerpen cinta..bukan semua, tapi selalunya novel n citer Melayu macam nie la:

·         Hero kaya, heroin miskin
yang nie memang buat aku muntah ijau r….hampir semua novel macam ni. Tapi yang bestnya hero xpandang rendah kat heroin. Kalo pandang rendah pun, at last jatuh cinta gak…weeekkk~
heroin lak miskin bukan sebarang miskin…memang miskin sampai tahap kena numpang umah hero la..dasat2..

·         Hero baek giler, kalo at 1st playboy pon mesti tobat jugak
yang ni wajib dah. Cuba la buat hero tu penagih dadah ke, peragut ke..ape,ingat dyorang x reti bercinta?

·         Heroin cantik giler
salah satu ciri heroin yang kena ada- putih! Cis10x!! membuatkan orang yang hitam x putih macam aku ni dipinggirkan jer…hehe :p

·         Hero tu 1st tyme jatuh cinta
ha’a,,ni sepasal…kononnya dah umo 26 taun, tapi xnah kapel..kalo pompuan aku caya gak, ni laki kowt...ada ke manusia macam ni?huhu…


·         Hero tu CEO syarikat bla3x…
aku yang xpernah mengenal erti CEO ni pon dah tau ceo tu apa…xpon hero tu anak bos syarikat..then suke ati dia jer nak g ofis lewat ke, awal ke…nak g dating ngan heroin dulu ke…grrrr


·         Selalunya heroin tu anak dara lagi, even dya dah kawen..
hah,,yang ni lagi bes..even heroin tu dah kawen ngan orang lain b4 ni, mesti ex-hubby dia mati masa pas akad nikah, xpon xdatang tyme majlis perkahwinan, lari..n alasan paling best:laki dia sebenarnya gay!!haha..so nak xnak dyorang akan cerai n heroin pon jumpa la dengan hero..hmmm


·         At last kawen
biar la dihalang dengan ikan toman sebesar klcc pun, at last mesti hero n heroin tu kawen jugak…=_="

·         Kalo awal2 citer dah kawen, mesti dyorang xrela…
selalu sangat10x dah novel macam ni! Kalo x kawen kontrak, kawen paksa..mula2 nyampah kemain, last2 opppssss…x sengaja ter….pastu jatuh cinta..lalalala~
owh,,aku dah dewasa! :D


·         Mak mentua garang giler, x pon baek giler
kalo baik,,baik sangat..tapi kalo dah jahat…hmmm…


·        Even terpisah 15 taun pon,1 day mesti jumpa gak…
siyes,,,dalam novel memang macam nie. hero sanggup tunggu…kalo heroin yang sanggup tunggu xpe gak,still boleh dipercayai…hehe..tapi xpe la,hero macam ni la aku cari lam realiti idop aku..mana maw cari?xde punya..hahahaha

·         Epi ending
Seperti yang dinyatakan di atas, biar runtuh langit ke7, biar kucing digigit tikus, biar terbit matahari di utara, last2 mesti epi ending jugak novel/cerpen tu…
~~~the end~~~



UniMeOw:ni buat kebanyakan novel/cerpen Melayu,,,bukan semua k…

2 comments:

Nurainaa Sofia Nurazizul said...

wahhha! pandai gak diorang ni nk mmbace buku ey. haha

UniMeOw said...

hehe 2 pon stelah dpaksa ole tuannya yg rjn mbaca ni...ahaks~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...