Monday, 30 May 2011

Dilema anak bongsu

Bile sebut jer anak bongsu, pe yang 1st terlintas kat otak korang?
tengok,,yg besar senang2 tdo ateh katil..cian yg kecik aw...>_<

Mesti korang akan bayangkan manja, malas, nak pe sume dapat, pantang mengalah, kuat merengek, cepat nangis, xbertanggungjawab, selalu relax2…kan3x..?
(tahniah pada yang x pikir macam ni,,hehe)

Selalu orang pikir anak sulung la susah. Kena tunjuk contoh kat adik2, kena rajin, uruskan adik2, kalo parents xde, anak sulung la yang mek alih peranan parents.. yer2, aku xnafikan sumer tu..

Tapi korang taw tak, sebenarnya bukan mudah taw jadi anak bongsu. Anak bongsu kadang2 lagi berat tanggunjawab n dilemma yang dia kena tanggung…huhu

·         Kalo abang/kakak berjaya
mak ayah akan harap si adik menurut jejak langkah abang/kakak dia.
“Nape malas sangat nak studi ni?ce tengok along, rajin…macam tu la baru leh dapat straight a..”
“ya Allah,,kotornya kasut sekolah…ce tengok angah tu, kasut putih tiap2 hari!”

·         Kalo abang/kakak  xberjaya
yang ni pon sepasal jugak, kalo abang/kakak x berjaya lam akademik,karier or pape je la, si adik akan jadi harapan terakhir mak bapak..huhu ingat senang ke jadi harapan terakhir?


·         Xboleh buli”
selalunya sorang abang/kakak memang ada naluri semulajadi untuk membuli. Dyorang xpe la jugak, ada adik untuk dibuli…anak bongsu? Huhu…buli kucing boleh la…sob3,,

·         Xboleh melawan
kalo adik cakap pape, abang/kakak boleh melawan. Adik akan diam coz takut dicepuk. Kalo abang/kakak yang cakap pape, berani adik melawan? Nak makan selipar cap tomyam free..?huuuu…


·         Kena tunggu turn
kalo sebut bab turn, adek bongsu la yang paling penyabor…coz pape hal pon slalunya dia la yang last..
errr,,sebenarnya aku nak focus bab kawen. Adik selalunya akan tunggu abang/kakak dia kawen b4 dia gatal2 pikir sal kawen…hehe tapi zaman sekarang dah x kesah dah semua tu…lalalaa~

·         Tyme raya
ni yang paling xbest. Tyme tunggu nak salam abah ma,aku la yang paling last..huhu dah la tu, kalo mintak mahap mesti la yang muda kena mintak mahap kat orang tua,,,mana aci!! Orang tua pun ada wat salah woooo…tapi stiap kali raya asek akuuuuuu je yang kena mintak mahap! (tapi yg bestnya anak bongsu xyah pk2 nak bajet duit utk adek2…haha)

UniMeOw:syukur je la ngn pe yg ada…huhu

13 comments:

meowwmania said...

alorr...luahan perasaan anak bongsu la nih hehe...

betul tu bersyukur apa yg ada :)

UniMeOw said...

alhamdulillah...:)

Zamri said...

kesian ank bongsu sorg ni..hahaha..

Nisa' said...

Comel gila babeng kucing tu >.<

ery D cat said...

hihihi anak tgh pun berat juge...xtau nak sebelah pihak mana bila gaduh2 manja adik beradik..hihihihih..alhamdulillah kan..:P

724422 @ matyo said...

salam ziarah

dulu aku minat jugak kucing ni
skang ni xde masa

Udy said...

saya pun anak bongsu . dan saya pun tak mcm tu. hehe

UniMeOw said...

zamri:huhu thx sudi kesian...
ank bongsu sng kne tpu kan?

nisa:haha like~

ery:nt wat la post "dilema anak tengah" :p
(ada idea,,,t nak bg meow2 nm ery lak!) :D

matyo:nt aku bg dwet g beli masa sekilo...huhu

udy:kita serupaaaaa~

Zamri said...

haha..anak bongsu kn lurus..lalala :P

UniMeOw said...

bukan lurus,,,baek!! >_<

Nurul Anis Suraya said...

betol 2 betol....nk gune komputer je mesti kene tunggu turn...

UniMeOw said...

anis:erm,,setuju..kalo si adik x ngalah,,siap la nak kene cepuk..sob3~~

su said...

sedihnyer bace..kikiki... cmne plak dilema yg ada adik an abng or kakak.. simple... dgr ckp abg n kakak... n mengalah ngn adik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...