Saturday, 13 April 2013

Sepanas-panas Sauna UUM, Panas Lagi Api Neraka


Wat sesaper yang tak pernah pergi lagi sauna UUM and nak pergi, silalah baca entry ni yer.. sapa yang dah pergi, sila tekan older post di bawah. :D

Semalam, aku dengan Fie pegi sauna kat Pusat Sukan UUM. Setelah hampir 4 tahun study kat sini, wat pertama kalinya kami pegi sauna. Bangganya! Kah3~

Memuler, pergi kaunter pendaftaran kat depan nu.. bagi kad matrik korang, gitau nak masuk sauna.  Bayar RM3 (ni untuk student, untuk staf aku xtaw), t dia akan bagi kad & towel. Towel dia kaler ungu. Cantik.. dulu aku pernah pergi (tapi xjadi masuk sebab ramai sangat orang), towel kaler putih. Macam kat hotel. Xcantik. Sekarang dah purple. Suka suka suka~!! (sambil lompat2) ALAMAK! Lupa lak snap pic towel…sob3… (Y_Y)


Sebelum korang masuk bilik sauna yang panas tu, korang kena mandi dulu. Basahkan kepala sekali tau, sebab kat dalam tu teramat la panas…huhu takut badan kita x tahan.

tempat mandi
Then, pakai towel yang diberi or bawak la kain batik/towel sendiri, duduk dalam sauna tu. Ada jam pasir, pandai2 la korang agak masa. Aku search2 sebelum pegi, banyak yang cakap sekali masuk, dalam 15-20 minit je. Pastu rehat kat luar jap 15 minit, then masuk lagi dalam 10-15 minit. 
dalam bilik panas 2..ada jam pasir & termometer

Oh, lupa nak gitaw. Sebelum masuk, minum air bebanyak k. sebab badan kita akan keluarkan banyak air, iaitu melalui peluh. 

tempat duduk dalam bilik panas
Bila dah setel 2 round kat dalam tempat panas tu, mandi la lagi. Bagi sesaper yang tahan dengan bau peluhnya sendiri, bolehlah terus pakai baju & pulang.hahahaha…

Loker
Eh,,takleh terus balik taw.. bila dah setel, pergi balik kat kaunter tadi, bagi kad yang dia bagi tadi, ambik balik kad matrik, then letak towel korang yang busuk tu kat tong hijau. Tanya je dia “towel nie nak letak kat mana ek?” nanti dia tunjuk la..hehe

loker lagi
yang ni pon nak tunjuk ker??haha
Okeh, secara ringkasnya, barang2 yang korang perlu bawak adalah…
1.     Towel sendiri/kain batik (aku je yang cadang kain batik, sebab tu pakaian feveret aku..haha..)
#bawak towel/kain batik sendiri,leh pakai masa dalam bilik panas tu. Towel yg dia bagi, guna la masa mandi ^_^ tak pun guna towel dia bagi masa dalam bilik panas, then mandi guna towel sendiri. Mana2 pun boleh..
2.    Shower gel/sabun
3.    Air minum (kat situ ada water cooler tp aku x sure ada cawan ke x)
4.    *Syampu & conditioner (t rambut kita akan kering)
5.    *Body scrub
6.    *Losyen badan
Yang bertanda * tu, tak bawak pon xpe.. x wajib pun.haha..

 Okeh, tamat cerita kat sauna. Balik2, Fie belanja aku eskrem..hehehe tq Fie~



eskrem vanila coklat..aummm~!
nampak x wajah bahagia sebab dibelanja?! :p

t Elly belanja Fie lak k..
UniMeOw: saya rajin! Kbai~

19 comments:

latifah zainal said...

bestnya g sauna..boleh hilangkan stress, badan pun jadi segar..untung la stdnt uum..

UniMeOw said...

alhamdulillah...rs beruntung la jugak...hik3..murah je..

Zara Alisha said...

untung la dapat juga pergi sauna.. kite tak pernah pi pown.. n xmo pi sbbb.... sbbb...

Mr. Doctor said...

Hamboi bersauna sauna gitu.. Oh dont worry dekat PJ ni bila tutup kipas dah jd sauna,.. Haha.. Pemanasan global

UniMeOw said...

zara:npe xmo p?jom la p ngan kte..

mr doc:hehehe paham2..czen kte yg duduk sana pon ckp cm2..cian kan korg..

luqman zakaria said...

sy dr arepnakbebel.com.xleh nk follow ke...taktau la sy..sebelum nih x pernah jd mcm tuh ..sorry k!

Nur Fahz said...

wahhh bahagianya dpt bersauna ek.muka uni berseri2.hehehhe

Norizan J said...

wah best nye bersauna.. orang luar boleh tak? hehe

Zara Alisha said...

sbb kite malu..hahahaha

UniMeOw said...

luqman:t uni try lg k..(",)

fahz:2 bseri sebab dpt eskrem free...kalau sauna free baru la btambah seri..keh3..

UniMeOw said...

luqman:t uni try lg k..(",)

fahz:2 bseri sebab dpt eskrem free...kalau sauna free baru la btambah seri..keh3..

UniMeOw said...

NJ:xsure..huhu tp mmg bes ;)

zara:laaa..kalo kte g 2 pon malu ke?
hehe kte pon malu gak sbnrnya,sb 2 suka g wktu x ramai org.. ^_^ jom!

Zara Alisha said...

maluuuuuuuuuu

UniMeOw said...

xpe..t kte masok pkai topeng otromen k...

9n0L4 said...

bestnye u skrg ye. stail korea pulak ade sauna. :)

UniMeOw said...

hehehe...korea la sgt kan...ewww!

Zara Alisha said...

xmo jugak..har.har

UniMeOw said...

ok,,t kte letak sauna ni dlm blik kmu..yer3x? ;)

Zara Alisha said...

hahah.. idea yg bagus...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...