Saturday, 14 January 2012

Kenapa sampai sekarang aku x reti bawak motor



Yela2,,aku mengaku aku la manusia yang x reti2 bawak motor..kecuali la kalo motor tu diletakkan di atas kereta..huhu.. 

­sebenarnya dulu ada jugak aku belajar bawak moto.. okeh,,dalam proses pengajaran & pembelajaran motor ni..aku ada 3 orang sifu..sapa lagi kalo bukan abang2 aku.. errr sebenarnya ada 4..nanti aku citer sifu yang keempat k..hehe

Sifu 1 – Angah
Aku mula belajar dengan Angah sejak darjah 5 lagi. Setiap kali aku cakap “Ngah,,ajaq adek nek motor..” jawapan dia:
“mai RM2,ngah nak p isi minyak lu..baru boleh ajaq adek..”
Maka aku pun bagi la.. dan aku rasa dah beberapa puluh kali duit RM2 aku terbang, dan dia cuma ajar aku sekali..tu pon aku xreti2 jugak.huuu…
Y_Y

Sifu 2 – Along 
Aku belajar naek moto dengan Along masa aku form 1. Ok la,,Along ajar aku. Aku kat depan, Along duduk belakang. Oleh kerana aku x reti, paham2 je la aku pulas minyak macam mana kan..aku rasa kalah mat rempit kot..haha..
Dan seperti yang dijangka, ofkos la motor tu jatuh.. yang bestnya aku lompat sebelum sempat jatuh. (macam Zizan dalam citer Hantu Bonceng)
Maka tinggallah Along atas moto jatuh sorang2..huhu
Dan Along pun serik nak ajar aku naik moto lagi.. Y_Y

Sifu 3 – Achik
Dengan Achik pulak aku belajar masa form 3. 
Achik ajar best, dia ajar teori dulu.. camner nak tukar gear, cam ne nak rem minyak, camner nak brek.. memang aku paham la.. best!
Tapi malangnyaaaa… dia ajar teori je. Praktikal xde. Sebab dia sambung belajar kat kolej..huhu…Y_Y




Sifu 4 – bezfren aku
Ni masa form 5.
Dia ajar aku kat umah aku. Dia suruh aku naik motor dia, aku takut giler (macam biasa..) gayat!
Aku bawak motor sorang2 la..sebab dia laki..xkan nak naek sekali lak kan..haha
Aku cakap aku gayat.. dia pegang motor tu kat belakang..
And aku pon berjaya bawak motor! :D
errrr tapi… 0.5 meter je la..ok la tu kan kan kan..
pastu terus aku terjun dari motor tu (macam masa Along ajar dulu..haha)
malam tu, dengan excitednya aku citer kat mama yang aku dah bawak motor sejauh 0.5m….teruk jugak la aku kena gelak ngan family aku..sob3..
n bezfren aku tu pun kena gelak sebab tolak aku macam budak kecik..haha
dan tu la kali terakhir aku coba2 bawak motor..

 ~~~~~~~~
haha walau apa pun yang sifu2 aku buat, sebenarnya bukan salah dyorang pon..aku ni yang penakut sangat..huhu Y_Y
sekarang aku dah tak rasa teringin nak bawak motor..dah la berat, payah lak tu kena tukar2 gear! alasan je ni..ngaku je la ko memang xreti Uni…haha :p
masa sekolah dulu, aku rasa terhina giler sebab x reti bawak motor.. kawan2 aku sumer reti..
tapi bila masuk je PLKN, matrik, U..aku rasa biasa je.. rupanya ramai je dak2 U x reti bawak motor.. xde masalah pun. xjejas pointer pun. xganggu kesihatan kucing pun.. hehe..
tapi aku rasa teringin nak bawak skuter lak. orang cakap bawak skuter senang...:)


motor impian aku...elegen gilak! :D






 UniMeOw: ada sesapa berani ajar aku bawak skuter? :p

15 comments:

masy ctah said...

ak pun xtaw bwk gak...sbb xde org ajar...hahaha....

m4rilyn said...

masa skolah ada la skali dua bwa c70 tp dlm pengawasan family.

yang best..abah kata ahli kluarga HARAM amek lesen mahu pun yang seangkatan. ngeeeee

sekarang tgk abg ngah layan k'satria beemer hitam dia yang terlalu macho tu...rasa cam nak amek je lesen dalam diam :)

Naz said...

haha..cian..best la bw moto..senang parking, menyelit..hehe..skuter xbest..xmencabar

apix said...

he3 .. bwak motor senang .. senang nak cari praking .. senang nak isi minyak .. jimat ler tu .. he3 ..

UniMeOw said...

masyi:meh ak la jd sifu ko...kta tgk sp ajar sp..:p

cik marrie:npe abh xbg mek lesen lak..takot korg ktagih wak moto ke..haha

UniMeOw said...

naz:huuuu bes2 pon kalo dh xreti xbes jugak..sob3~~

apix:untung laaaa org 2 reti wak moto..(kataku dgn nada yg x jeles)
hehe..

izzaty nasuha said...

yang,i baru tau bawak motor sem lepas.. sebab i ambik lesen kat mustika.. hehe.. try lah.
sekarang i dah tau bawak motor.. :D
nak belagak sikit dgn you. :p

sufi said...

gilak lawa motor k.unimeow...
...
....
.....
huhuhuhua..... skuter senang nk mampuih...xyah tekan gear...relaxje..
senang je pandu motor ni...

UniMeOw said...

amboiii zatyyyy....kemain!haha...

sufi:t ajaq k uni wak skuter leh? ;)
kalo ajaq wak moto,,kta blatih atas rumput..kalo jatuh pon xsakit sgt..haha

tachi n poncho said...

vroooomm..vrooooommm....uniiii bawa le kitorang jenjalan nek moto!

sufi said...

boleh2... pi cari skuter lu na...huhuhuhuhu.. motor senang je la... firts bawa slow2..lu..

UniMeOw said...

tachi poncho,,ni nak jalan ke nak naek moto ni..?pilih2!!haha..

sufi:alaaaaa kmu la sponsor skuter n moto..hehe

sufi said...

heheh..xde2 sy xde skuter... moto abah sy punya.. sy xde pape pun... org yg nk blajar tu la kena sediakan..uhuk7x... lebih2 lg org yg duk dekat ni..

TheNewHalls said...

sy pun x reti gak bw moto, blaja sndri..ade moto tp x slalu pki.. simpan buat phiasan byr tiap2 bulan.nk p keje naek bus.nsb bek jarak dekat dgn umah.. hek3x.. tp skrg ni kalau nk bw moto around rumah je.lau jauh2 scary tgk kete bw laju2 nGee~

UniMeOw said...

hehe nt letak moto lam frame aw..dh nk wt hiasan..hik3~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...